Nóż motylkowy – dla kogo jest polecany?

Dobrej jakości noże pozwalają na znacznie szybsze i łatwiejsze przygotowywanie posiłków. Każdy kucharz czy gospodyni domowa powie, że bez noża nie ma gotowania. Nóż musi być wykonany z wysokiej jakości stali oraz co najważniejsze być ostry. Noże powinny być także dobrze wyważone, dzięki temu praca z nimi będzie znacznie łatwiejsza. Krojenie i siekanie stanie się przyjemne, a nie uciążliwe i męczące.

Czym jest nóż motylkowy?

Każdy kto miał styczność z kuchnią wie, że są noże do pieczywa, sera, do krojenia, obierania, tasak czy nóż do steków. Ale wiele osób pewnie nie słyszało o nożu motylkowym. Jest to nóż, który swoją nazwę wziął od miejscowości na Filipinach i tam także uważany jest prawie za święty przedmiot. Nóż motylkowy używany jest rzadziej w kuchni, a częściej sprawdza się podczas grillowania, ogniska lub wycieczki do lasu na grzyby. Jest to składany nóż, który ma charakterystyczny kształt przypominający skrzydła motyla. 

Jak wybrać nóż motylkowy?

Jest bardzo wiele różnych rodzajów noży motylkowych. Najważniejszą rzeczą jest wybór noża, który wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Oczywiście musi być on składany, aby można było bezpiecznie go transportować. Wybierając nóż motylkowy warto wybrać taki, który będzie pasować do zestawu noży kuchennych. Najlepiej kupić nóż w sklepie, który specjalizuje się w sprzedaży noży wysokiej jakości, wówczas zyskasz pewność, że produkt jest dobry jakościowo i długo będzie służyć. 

Jak dbać o noże?

Kupno noży to jedna sprawa, a drugą rzeczą jest ich pielęgnacja. Bo nawet kupując noże najwyższej jakości, znanej i renomowanej marki należy odpowiednio o nie dbać. Na czym polega dbanie o noże? Przede wszystkim nie należy myć ich w zmywarce. Zarówno ostrze, jak również trzonek mogą ulec uszkodzeniu, a to spowoduje, że nie taki nóż nie nada się już do dalszej pracy w kuchni. Noże najlepiej myć ręcznie przy użyciu letniej wody. Po zakończeniu mycia delikatną szmatką lub gąbką należy je osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub szmatki i odłożyć na miejsce.